top of page

FAQ: hva betyr det når du skriver A1, A2, B1 osv

Dette spørsmålet kom faktisk ikke på spørsmålsrunden, men likevel synes jeg at special attention must be paid. Mange som spør tror nemlig det er et dumt spørsmål og at dette er noe “alle” vet, men det kan jeg bekrefte at ikke er tilfelle. I alle fall ikke med tanke på hvor mange som har lurt på hva som menes når man beskriver en økt med å bruke A1, A2, B1 osv i det siste.

Så, la meg forklare så godt jeg kan. Bokstavene og tallene brukes helt enkelt for å vise hvilke øvelser som gjøres i singelsett, supersett, trisett osv. Dersom det f.eks står

  1. A1) 3×10 knebøy,

  2. A2) 3×10 pullups

  3. B1) 3×10 markløft

  4. B2) 3×10 pushups

så betyr det at man først gjør 10 knebøy, hviler litt og så gjør 10 pullups. Så hviler man litt igjen og fortsetter å gjøre de to øvelsene annenhver til man har gjort antall sett (i dette eksempelet 3). Deretter går man videre til B-øvelsene osv. Dette kalles å supersette.

Supersett kan brukes med flere ulike hensikter, men oftest supersetter man to øvelser som går på ulike muskelgrupper for å spare tid. Dersom man f.eks har kjørt 10 knebøy er man jo sliten i beina og trenger pause før neste sett, men overkroppen er fit for fight og dermed kan man ta en kortere pause og gjøre en overkroppsøvelse i mellom. Eller så kan man supersette to øvelser som går på samme muskelgrupper, helt enkelt for å trette seg ut mer. En tredje versjon er å supersette to motsatt fungerende muskler, f.eks framside og bakside lår, for å trette ut den hemmende muskelen. Det gjør at man kan få større kraftutvikling i den muskelen man fokuserer på.

Noen ganger står det kanskje kun en A-øvelse, og så to B-øvelser, typ

  1. A1) 3×10 knebøy,

  2. B1) 3×10 markløft

  3. B2) 3×10 pushups

da er A-øvelsen singelsett, hvilket betyr at man «gjør seg ferdig» med den, altså gjør alle 3 sett, før man går videre til de neste øvelsene. Står det f.eks

  1. A1) 3×10 knebøy

  2. B1) 3×10 pullups

  3. C1) 3×10 markløft

  4. D1) 3×10 pushups

er alle øvelsene singelsett og man gjør alle øvelsene ferdig, altså 3 sett knebøy før man går videre til 3 sett pullups osv.

Står det f.eks

  1. A1) 3×10 knebøy

  2. A2) 3×10 pullups

  3. A3) 3×10 markløft

  4. A4) 3×10 pushups

så betyr det at man gjør 10 knebøy, så 10 pullups, så 10 markløft, så 10 pushups som i en sirkel. Så hviler man litt og gjør 3 runder totalt. Når jeg gjør slike økte skriver jeg som regel bare «3 runder av» og så ramser jeg opp øvelser og antall reps uten bruk av A), B) osv.

Gav det mening? Eller har jeg bare komplisert det enda mere?

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page