top of page

Spis smartere!

Noe av det som gjør jobben med ernæring så spennende er at det ikke finnes én enkel oppskrift som passer alle. Mens noen kan helle i seg flere liter melk per dag, får andre vondt i magen bare av å se på en melkekartong, og for noen er det nok bare å kutte ut brusdrikkingen for å oppnå ønsket kroppsvekt, mens andre må veie, måle og registrere hvert eneste gram mat for å oppnå resultater.


Greia er vel det at du må finne en metode å spise på som funker for akkuratt deg, og som du kan leve med resten av livet. Dersom du den dag idag ikke er fornøyd med ditt eget kosthold, er det jo bare å teste en annen variant (selv testet jeg sjokolade-dietten i julen, og kan vel bekrefte at den ikke er til å anbefale!).

Om man velger å teste lavkalori, lavkarbo, steinalderskost, u name it, så er jo det helt okei, men man MÅ jo ikke helomvende hele kostholdet for å skape bra resultat. Man kan skape stor forandring med små endringer, og jo mindre endringen er, jo større er sannsynligheten for at den varer.

Her er et par tips som jeg mener kan forbedre et kosthold. Ingen hokus pokus eller mirakeldiett. Bare sunn fornuft 😉


Velg økologiske produkter så langt lommeboken din tillater. Ja, det koster mer, men du får til gjengjeld mer helse for pengene! Dersom du ikke har råd til å spise kun økologisk, velg den økologiske varianten av matvarer du spiser mye av, f.eks egg.

Inkluder protein (kjøtt, fisk, egg, proteinpulver)  hver gang du spiser- også ved mellommåltider. Protein metter bra uten å tilføre unødvendige kalorier.

Inkluder fett i kostholdet, sørg bare for at du velger rett type fett. Fett fra kjøtt og fisk, egg, nøtter, frø, avovado, kokosnøtt og oliven er eksempel på bra fettkilder. Velg gjerne mer fet fisk og økologisk kjøtt til fordel for de vegetabilske fettkildene, for å få et bedre forhold mellom omega-3 og omega-6 inntaket.

Dersom du vil spise karbohydrater er kilder som frukt, ris, søtpoteter, poteter, quinoa ett smartere alternativ enn de kornbaserte kildene som brød og pasta.

Spis rent! Velg fiskefileter fremfor fiskepinner og biff fremfor pølser. Lag mest mulig av maten selv, så slipper du fyllingrediensene som finnes i ferdigprodukter.

Drikk vann! Alt annet er verken bra for helsen din eller tennene dine.

Fokuser på hva du faktisk skal spise, istedet for å tenke på det du ikke “får lov” til å spise. Dersom du sørger for å få i deg 3-4 sammensatte måltider med kjøtt, grønnsaker og sunt fett hver dag, dempes suget etter “nei-mat”.

Det er ganske selvsagt at det er lettere å spise sunt dersom man kun har sunn mat tilgjengelig. Like selvsagt er det at man lettere faller for fristelsen dersom du alltid har snacks innfor rekkevidde. La kjøkkenskap og kjøleskap få seg en “bli-ny” dag og kroppen din vil takke deg 😉

Det viktigste tipset av alle:

IKKE TRO PÅ ALT DU LESER ELLER HØRER!

Nå velger du kanskje å ignorere alt jeg nettopp har skrevet, men det er en risk jeg er villig til å ta. Det er desverre altfor mange der ute som er mer interesserte i å tjene penger enn at du skal forbedre helsen din. Ikke tro på mirakelkurer og quick fixes. Dersom noe virker for godt ut til å være sant, er det ofte slik, og dersom det å få (og vedlikeholde) en perfekt kropp var enkelt, ville vi jo alle hatt drømmekroppen allerede!


1 view0 comments

Comments


bottom of page