top of page

Gluten

Flere spørsmål- I like it!

Denne gangen om gluten. Jeg fikk nemlig spørsmål om hvorfor man bør unngå gluten, og dette synes jeg er ett såpass viktig spørsmål at jeg ville dele svaret med resten av dere.

Gluten finnes altså for de av dere som ikke vet det typisk i brød, pasta, havregryn, kjeks, kaker og alt annet som inneholder korn (les: mel), men også i halvfabrikata (ofte kamuflert som “fortykningsmiddel” eller “stabilisator”), øl og soyasaus.


Glutenet kan gi inflammasjon i tarmene, ikke bare hos de med cøliaki, glutenintolerans eller glutenallergi, men mange flere er sensitive til gluten uten å egentlig vite det. Det burde si seg selv at en inflammert tarm ikke er noe kult uansett. Tarmens helse er veldig viktig for den generelle helsen!

Glutenets inflammatoriske effekt kan føre til såkalt lekk-tarm syndrom, hvilket betyr at bakterier og andre uønskede ting kommer inn i blodet. En lekk-tarm betyr også at maten ikke blir fordøyd som den skal, og det kan føre til mangler på visse næringsstoffer.

Pga. gluten ikke er ett “naturlig” emne for mennesket, i den forstand at vi evolusjonistisk sett ikke er tilpasset for å spise mat som inneholder gluten, er det også vanlig at kroppen utvikler antikropper mot gluten. Dette kan i og for seg være en bra ting, men ikke dersom disse antikroppene angriper andre vev i kroppen.

Det er selvfølgelig ikke garantert at alt dette skjer bare man spiser en brødskive. Men med så mye negativt koplet til gluten (argumentene over er bare noen av de som finnes) velger jeg å lever etter “better safe than sorry” regelen, og unngår gluten så mye som mulig.

Ved å unngå gluten kan det være at du: – blir mer opplagt og mindre trett – unngår å bli oppblåst i magen etter måltider – får bedre fordøyelse – får finere hud – går ned i vekt (siden matvarene som inneholder gluten ofte er matvarer vi burde unngå uansett, f.eks pizza og hamburger)

Igjen, det er ikke garantert at dette skjer bare fordi man kutter ut gluten, men det er iallefall verdt ett forsøk spør du meg! Ta f.eks 2-3 uker uten noe gluten som helst, og se om du føler deg bedre. Innfør deretter gluten i kostholdet igjen og se hva som skjer. Kanskje blir effekten slik at du velger å forsette uten gluten.

Idag finnes det jo mange glutenfrie produkter på markedet, men jeg synes likevel man skal velge naturlig glutenfrie produkter. Vil man f.eks ha en karbohydratkilde til middagen ville jeg absolutt ha valgt ris eller poteter fremfor glutenfri pasta.

Jo, en ting til:

Når jeg søkte på “no gluten” på Google for å få ett passende bilde til teksten, kom det flere bilder av Miley Cyrus. Så tydeligvis blir man også kjempesøt, flink til å synge og styrtrik av å kutte ut gluten- I’m sold! 😉


Later!

2 views0 comments

Comentarios


bottom of page