top of page

Sov deg ned i vekt

Oh, I like the sound of that! Ikke fordi jeg nødvendigvis har ett ekstremt behov for å gå ned i vekt, men fordi jeg helt enkelt elsker å sove 🙂

I går leste jeg en artikkel om emnet (som resulterte i at jeg tok meg en middagslur straks etterpå), og jeg mener bestemt at en god natts søvn er like viktig for helsen som det er viktig å spise og å trene bra. Og da jeg imorges våknet herlig uthvilt med masse ekstra energi, kjente jeg at jeg ville dele hovedpoengene fra artikkelen med dere.

Kort oppsummert: det ser ut til å være en sammenheng mellom for lite søvn (mindre enn 7 timer per natt) og vektoppgang, overvekt og diabetes. Årsaken er at mangel på søvn påvirker visse hormoner negativt.

Grehlin og leptin er hormoner som regulerer sult- og metthetsfølelse. Grehlin gir signaler til hjernen som gir deg lyst til å spise, mens leptin har motsatt effekt og sier ifra at du har hatt nok å spise. Ved søvnmangel synker leptinnivåene og grehlinnivåene øker slik at man får en dårligere apetittkontroll. Med andre ord blir man mer sulten om man ikke sover nok.

Veksthormon er viktig for å styrke benmasse, øke muskelmasse, fremme lipolyse (les: hjelper med å brenne fett!), øker proteinsyntese, stimulerer immunsystemet og hjelper bukspyttkjertelens evne til å lage insulin. Jeg vet ikke med dere, men i mine ører høres det ganske bra ut å ha høye verdier av veksthormon. Når man er i dyp søvn (som man er i ca 4 ganger i løpet av en natt om man sover 7-8 timer) frisettes veksthormon. Sover man bare 5 timer per natt får man ikke like mange slike sykluser av dyp søvn, og dermed mindre utskillelse av veksthormon.

Insulin kontrollerer blodsukkeret og sørger for at det ikke blir for høyt. Når insulinproduksjonen ikke fungerer som den skal, eller cellene ikke reagerer slik de skal på insulinet kan man utvikle diabetes type 2. Lite søvn kan gjøre at man får dårligere insulinutskillelse etter at man har spist som forklarer sammenhengen mellom søvnmangel og diabetes.

Kortisol er vårt stresshormon og spiller en viktig rolle i kroppens respons til akutt stress. Utsettes vi for noe som er farlig, krevende eller skremmende økes utskillelsen av kortisol, hvilket er bra, fordi det hjelper oss til handtere situasjonen. Kortisolnivåene skal også være høyere om morningen (slik at vi lettere kommer oss opp av senga) og lavere om kvelden (slik at vi kan slappe av og falle i søvn). Det som derimot ikke er bra er dersom kortisolnivåene er for høye over lang tid. Det gir en negativ påvirkning på både blodsukker, blodtrykk, immunforsvar og evnen til å brenne fett. Og gjett hva som kan gi høyere kortisolnivå over lang tid? Mangel på søvn over lang tid! Og gjett hva som kan gjøre det vanskeligere for deg å falle i søvn? Høye kortisolnivåer. Ingen bra sirkel det der med andre ord..

Så, man skal altså ikke kimse av viktigheten av en god natts søvn!


photo

Og man skal heller ikke kimse av viktigheten av å ha en bra dag! Så dere, have a GREAT DAY!

I gotta go to work! Snaiks 🙂

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page