Her om dagen leste jeg to bra artikler om jenter og styrketrening av Menno Henselmans som vi møtte i fjor sommer på AFPT Conventionen. Hans syn på saken er litt annerledes enn det vi hører mest for tiden, så jeg ville helt enkelt dele de med dere. Artikkelen “9 Reasons Why Women Should Not Train Like Men” kan du finne her, og oppfølgeren “The Natural Muscular Potential of Women” finnes her. Og for dere som er late og ikke gidder å lese noen av dem har jeg skrevet ned det viktigste her. You’re welcome 😉
…dere som til og med er latere enn dét kan få scrolle forbi hele greia altså- eller i det minste bare se på bildene av meg fra en treningsøkt jeg gjorde for lenge siden 😛
Anyways, lets get to business.
Jenter har 15 ganger mindre testosteron enn menn, og trenger derfor ikke være redde for å bli “for store” av styrketrening. Anbefalingene er dermed oftest at jenter bør trene på samme måte som menn, men ikke forvente like stor muskelvekst.
Eller?
Kvinner kan bygge 100% like mye muskler som menn gjennom styrketrening. Forskjellen er utgangspunktet, menn har mer muskelmasse enn kvinner når de begynner med styrketrening, men den relative økningen er den samme hos menn og kvinner. Om man ser på eliteutøvere har kvinnelige atleter 85% så mye muskler som mannlige atleter. Forskjellen på 15% forklares av at kvinner har mer kroppsfett enn menn (det kreves mer kroppsfett for å opprettholde hormonbalanse hos kvinner enn hos menn, pluss vi har pupper), forventninger om hva kvinner er i stand til rent fysisk, samt det faktum at det er flere menn enn kvinner i toppsport og at det dermed stilles høyere krav til menn.
Så var det dette testosteronet da. På individbasis betyr mer testosteron mer muskelmasse. Simple as that. Men mellom kjønn derimot blir denne korrelansen svakere. Testosteron fungerer ulikt hos menn og kvinner, og testosteron er ikke like viktig for muskelvekst hos kvinner som hos menn. Vekstfaktorer som IGF-1 og veksthormon er viktigere for styrke og muskelmasse hos kvinner, og siden kvinner har like mye IGF-1 og produserer omtrent 3 ganger mer veksthormon enn menn, forklarer det hvorfor mindre testosteron ikke begrenser hvor mye muskelmasse som kan bygges hos en kvinne.
I tillegg understrekes det at østrogen, som kvinner har mye av (doh!), ikke er “den store stygge ulven” når det kommer til styrketrening slik som mange kanskje tror. Tvert imot er østrogen viktig for muskelreperasjon, forebygging av muskeltap samt beskytter ledd og beinvev fra skade. Så siden kvinner produserer mye mer østrogen enn menn, har de flere fordeler over menn i gymmet, som for eksempel raskere restitusjon etter trening. Som følge av dette, og maaange andre forskjeller i kjønn, mener Henselmans at kvinner ikke skal trene på samme måte som menn. Følgende 9 punkter er hans hvorfor:
Kvinner trenger ikke like mye karbohydrater som menn ettersom de brenner mer fett, mindre karbohydrater og mindre protein enn menn på samme arbeidsintensitet
Kvinner funker bedre på høyreptrening fordi muskelfiberfordelingen generelt er annerledes enn hos menn
Kvinner kan takle ett høyere treningsvolum som følge av type muskelfibre, samt østreogennivå
Kvinner bør gjøre mindre eksplosiv trening fordi det kvinnelige nervesystemet ikke er så effektiv som hos menn
Kvinner responderer bedre til såkalt “steady state cardio” enn intervalltrening
Kvinner bør løfte med lavere løftetempo
Kvinner tolererer metabolsk stress bedre enn menn
Kvinner trenger ikke like mye hvile mellom sett som menn
Kvinner kan trene med høyere treningsfrekvens enn menn
Ble litt overrasket av noen av disse jeg!
Så, hva tenker man da etter å ha lest påstander som dette? Skal jeg aldri mer kjøre lavrep og begynne å spise lavkarbo igjen? Eller bare jogge langt og lenge og slutte med #prehairwashintervals?
Neppe. Henselmans snakker det jo om det optimale, om å nå sitt ultimate potensial innen styrke og muskelvekst. Og sorry ass, jeg vet ikke med dere, men det er faktisk ikke det som er mitt mål. Mitt mål er å ha det gøy med treningen og å gjøre det som jeg har lyst til og som faller meg naturlig, ikke å bli den absolutt sterkeste og mest muskuløse versjonen av meg selv. That’s me iallefall 🙂
Men når det er sagt kan jo dette være en tankevekker dersom man føler at man ikke får de resultatene man synes man fortjener av etterlagt tid i gymmet..?
Snaiks!
Comentarios