top of page

En god natt søvn forlenger livet

Som nevnt før: jeg ELSKER å sove. Å legge seg etter en lang dag når jeg er så trøtt at jeg nesten sovner før hodet treffer puta- dét er digg det! Men i det siste har det blitt altfor lite søvn. Jeg sover kjempegodt når jeg først sover, så det mangler ingenting på kvaliteten- kvantiteten derimot er en helt annen ting! Det er jo ganske naturlig at det blir mindre søvn når vi har besøk, men desverre er faktum at vi sjelden kommer oss i seng før midnatt sånn ellers også her i Dubai. Jeg vet ikke hva det er, men det virker som at hele Dubai består av nattugler. Folk går ut for å spise middag i 10-tiden om kvelden, og små barn i 2-3 års alderen er ute på lekeplassen kl 9 istedet for å være i seng! Ikke normalt spør du meg..


her trives jeg godt 😉


Jeg sier jo alltid til kundene mine at det er kjempeviktig å sove nok, og maser alltid om de der berømte 8 timene (synd at jeg ikke lever som jeg lærer..). Det nytter liksom ikke å ha et perfekt treningsprogram og kostholdsvaner om man konstant stresser og sover for lite.  Vi sover tross alt én tredjedel av livet, så jeg tenker at noe vi tilegner så mye tid til, MÅ jo være viktig. Så for å lære mer om hvorfor det er så viktig med søvn, og hvordan man kan forbedre sine søvnvaner har jeg begynt å lese denne boken:


min leselektyre når jeg soler meg


Her står det at mangel på søvn er direkte linket til dårlig helse og økt risk for diabetes, hjertesykdommer og overvekt. Visstnok har noen studier vist at om man flere netter på rad sover mindre enn 4 timer skjer det endringer i metabolismen som ligner de som skjer av naturlig aldring. I tillegg høyes nivåene av hormoner som påvirker overspising og vektoppgang. Kanskje det var derfor jeg aldri ble mett av middagen igår??

I tillegg tar boken livet av noen myter om søvn. Jeg har for eksempel alltid trodd at det er like negativt å få for mye søvn som det er å få for lite. Men ifølge denne boken er det ingenting som heter for mye søvn- sover man flere timer enn det som er vanlig, er det fordi kroppen trenger det helt enkelt. Føler du deg forsatt søvnig etter å ha sovet litt for lenge, er det fordi du forsatt har “søvn-gjeld” å ta igjen!


så langt liker jeg denne boken- den tillater meg å sove langt og lenge med god samvittighet! Is nice 🙂


6 viktige steg for en god natts søvn er som følgende:

1. Innse viktigheten av søvn: dersom kroppen din trenger 8 timers søvn, og du bare gir den 6 timer, vil du ikke få fullt utbytte av andre endringer du gjør for å forbedre helsen

2. Ha en generell sunn livsstil, dvs spis smart, tren regelmessig og unngå alkohol og tobakk: på samme måte som god søvn forbedrer helsen generelt, gir god helse bedre søvn. Endelig en ikke-ond sirkel dere!

3. Oppretthold gode sovevaner: det kan innebære rutiner før du legger deg, som f.eks et godt bad, eller å lese litt i favorittboken

4. Skap et optimalt sovemiljø på soverommet: her snakker vi temperatur, lyd og lys. Det skal jo være mørkt når man sover, og dere kan vel gjette hvor mørkt det blir på vårt soverom uten gardiner :-S


her inne er det ikke akkurat mørkt om natten!


5. Fjern søvn-sabbotører: begrens inntak av koffein, alkohol, drikke generelt og unngå mat som gir halsbrann og andre fordøyelsesproblemer

6. Søk hjelp! Dersom du ikke sover bra, og tipsene over ikke funker, ta kontakt med lege el.l som har peiling på søvn!

Haha, mulig at dette innlegget var så langt og uintressant at du har sovnet bare av å lese det. Men isåfall: bare hyggelig, glad for å kunne hjelpe 😉

Mulig jeg må ta meg en liten nap selv..

Later!

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page