top of page

Den siste melonen

Jeg tror det er noen spørsmål her også som jeg allerede har svart på, men alle ska få(!) så her kommer tredje og siste del av svarene på spørsmålsrunden:

Jeg vil gjerne vite hva som fikk dere til å flytte til Dubai og starte opp med eget gym! Og hvordan matvalgene er sammenlignet med norsk kost? :p Det første spørsmålet er egentlig ikke jeg rette person til å svare på, det er nemlig tilnærmet kun pga Ian at vi er her. Jeg hadde absolutt ingenting imot å flytte til Dubai, men jeg hadde ALDRI våget å ta steget alene. Jeg tror heller aldri at jeg hadde fått ideen om å starte eget, og å skape et slikt konsept som SHP er. Så det er Ian som er grunderen og drømmeren og den som våger å ta sjangser, jeg er mer tag-along-wife 🙂

Maten her trenger nødvendigvis ikke være så ulik den hjemme i Norge. Det er selvfølgelig visse produkter vi ikke får tak på her, men ingenting vi ikke klarer oss uten. Det som skiller matvalgene mest her er at vi oftere spiser ute på resturant. Det er liksom helt vanlig å gå ut å spise middag hver dag i uka.

Har du trent hele livet? Og i så fall hva? Ikke hele livet, men startet med friidrett da jeg var 12 eller 13 kanskje? Etter det har jeg trent aerobic, step, løping og styrke.

Er det noen spesiell idrett du liker bedre enn andre? Mener du å gjøre selv eller å se på? Jeg synes volleyball er gøy, og har alltid likt basketball. Da jeg gikk på friidrett likte jeg ikke å trene (gikk bare fordi vennene mine gjorde det), men kan nok tenke meg at jeg hadde likt det bedre nå.

Når det gjelder å se på idrett er det ikke et spørsmål om hvilke idretter jeg liker bedre enn andre; det er er spørsmål om å like å se på idrett i det hele tatt! Jeg er nemlig ikke den som bryr meg om Norge taper eller vinner i fotball, eller den som benker seg foran tv-skjermen når Norge har tenkt å knuse noen i håndball. Sorry, men da ser jeg heller en episode F*R*I*E*N*D*S 😉

PT´en min vil jeg skal spise oftere for å få et jevnere energinivå og dermed får overskudd til å trene mer og være mer aktiv i hverdagen. Jeg prøver å gå ned i vekt og plages med utmattelse. Jeg spiser kanskje 3 måltider om dagen og ser jo det at når jeg spiser mer, så har jeg mer energi. Men ofte er jeg ikke mer sulten og jeg vet ikke helt hva jeg skal spise. Har du forslag til noen gode mellommåltider og hvordan jeg kan gjøre det for å få spist oftere?  Kokte egg er ett perfekt mellommåltid, både når det gjelder næringsinnhold, energisammensetning og metthetsfølelse. I tillegg er det lett å ta med seg og lett å forberede. Du kan koke opp en gryte med egg, og vips så har du mange mellommåltid. Et par gulrøtter å knaske på i tillegg og du har ett gourmetmåltid uten like 😉

Dersom du er mett, men likevel vil tilføre mer energi, er nøtter ett bra alternativ. En liten neve nøtter gir deg omtrent like mye kalorier som ett par kokte egg, men er jo ikke like “krevende” å spise.

Jeg ville likt å høre litt om utdannelsen din. Gjerne hvor og om det er noe du anbefaler? Jeg har selv lyst til å studere ernæring, men er redd det blir litt vanskelig, hehe. Jeg tok som nevnt min utdannelse i Sverige, og kan jo absolutt anbefale den. Mye kjemi og ting som ikke er superdupergøy, men likevel sånt man må gjennom.

Dersom du er usikker på om ernæring er noe for deg kan jeg jo sterkt anbefale Kostveileder utdannelsen til AFPT. Da får du en “light”-versjon iallefall, og mer av det som er gøy 🙂 Jeg har selv tatt den- good times!

Jeg vil gjerne vite om treningsbakgrunnen din,hvordan du strukturerer trening & kosthold:) Spiser du mye rent,og mer av fett & proteiner? Trener du mye base øvelser? Hvor ofte anbefaler du at man kjører base øvelser? Mesteparten av tiden spiser jeg ganske rent ja, men så sniker det seg veldig ofte inn noe svært “urent” til dessert 😉 Vi snakker is og sjokolade for alle penga! Mer av fett og proteiner ja, og baseøvelser som knebøy, markløft, utfall, pullups etc er gjengangere i mine treningsøkter.

Jeg lurer på om du har noen tips til trening for ben og rumpe for meg med et dårlig kne? Jeg skal snart gjennom en meniskoperasjon, og sliter veldig med knebøy og annet. Unilaterale øvelser som splittbøy, bulgarske utfall, “vanlige” utfall, gående utfall etc. Og generelt øvelser for posterior chain!

Lykke til med operasjonen!

Jeg lurer også på om det er sant at den kjente “fettklumpen” på magen som mange kvinner har, ikke er mulig å få bort? Jeg mener å være godt trent, og har lite fett på magen, men helt nederst har jeg en liten “klump” som ikke går bort… Hmm, jeg vet ikke, men kortisol gjør jo at man lettere lagrer fett rundt magen, så dersom du stresser mye er jo det kanskje noe du bør tenke over. Ikke gjør for mye langvarig kondisjonstrening og sørg for å få nok søvn.

Jeg tror at klumpen vil forsvinne dersom den generelle fettprosenten blir lav nok (jeg har f.eks aldri sett noen stille til fitness med fettklump på magen!), men om det bør være noe mål vet jeg ikke…

Når jeg tar bulgarske utfall får jeg skikkelig strekk (det tøyer så mye at det gjør vondt) i det beinet som skal hvile på benken. Får ikke til øvelsen og må nesten gjøre den uten vekter, noe som er dumt, for blir ikke tungt for det beinet som skal jobbe. Noen tips til hva jeg gjør galt? Det er ikke sikkert du gjør noe galt, kanskje det er pga du er stiv. Hva med å tøye der det gjør vondt? Sorry for vagt svar, men det er ikke så lett å svare på uten å se deg gjøre øvelsen.

Jeg sliter med stagnering i forskjellige øvelser samt kranglete knær og rygg. Jeg tror det har noe med øvelsene jeg gjør, litt ujevn teknikk , mer jogging/intervaller enn før samt ikke så sterk core. Hva anbefaler du når man opplever slik? Har du opplevd det selv? Det virker jo som om du har fantastisk krutt hver gang på trening 🙂 Jeg tror du svarte på det spørsmålet selv! Øv på teknikk, løp mindre dersom det er styrke du vil øke i og styrk opp coren 🙂

Jeg hadde en periode der jeg hadde tendens til løperkne (som følge av mye løping), og da kuttet jeg ned på løpingen, og gjorde en haug med utfall omtrent hver gang jeg trente.

Kan du gi noen gode råd for å ta burpees på raksest mulig måte? Og har du noen tipst til hvordan man kan bli bedre i push ups også? Ikke bøy så mye i knærne, og få rumpa høyt! Sjekk denne linken for tips om burpee-teknikk.

For å bli bedre i push ups må du gjøre masse push ups! De fleste er sterke nok i overkroppen for å gjøre det, men det er core muskulaturen som er den begrensende faktoren.

Dersom du ikke klarer å gjøre strikte push ups kan du teste eleverte push ups (dvs mot en benk el.l) eller eksentriske (går opp på kne, så ut i vanlig push up posisjon, og senk så langsomt som mulig ned til golvet igjen). Da får du nemlig med coren også, noe du ikke gjør i like stor grad dersom du tar armhevingene på kne.

Et sp.mål vedr armene dine 😉 Har du trent de opp slik de ser ut nå med biceps og triceps øvelser og når du ble fornøyd sluttet du med isolerte øvelser for armer? For jeg ser i tr.programmene dine at du har ingen egne isolerte biceps eller tricepsøvelser (jo du kjører dips på overkroppssirkelen) Nope. Ikke mye isolerte øvelser her, men mye chins, en del press over hodet, og som du sier, overkroppssirkelen. Med en gang jeg går opp litt i vekt, ser jeg forskjell på armene mine, så fasongen på armene har jo mye å gjøre med fettprosent også.

Jeg har veldig lyst til å begynne med (ordentlig, målrettet) styrketrening. Etter å ha sett kroppen din, ser jeg at man kan være dritsterk uten å se ut som en liten plugg med oksenakke og kjempearmer. Er det noen mulighet for at du av og til kan lære bort ting i innleggene dine? Tips til gode sider for trening og kosthold på nett, hadde også vært helt topp! Bra at du vil satse på styrketrening- JUST DO IT- du kommer ikke til å angre 😉 Jeg har en god ide til hvordan jeg kan gjøre innleggene mine mer pedagogiske (!), men det handler bare om å få tid til å gjøre det!

Har ikke så mange tips til sider for trening, men på mercola.com kan du finne omtrent alt om kosthold. Mercola er en lege som har litt mer peiling om mat enn den gjennomsnittlige doktoren. Som med alt annet skal man ikke tro alt man leser, men jeg “spør” ofte Mercola dersom det er noe jeg lurer på iallefall 😉

Hvilket program bruker du/dere for å føre treningsdagbok for PT kunder? Jeg hadde Ian som foreleser i Juni/Juli på afpt’s kurs, og han nevne noe om noe som snart kommer ut, any news there? For øyeblikket noteres bare antall reps og kilo på utskriften av programmet til hver kunde, men ja, i fremtiden håper vi jo å ha mer orden i sysakene!

Angående appen til Ian skal jeg garantert presentere den på bloggen så fort jeg kan 😉

Hva vil du anbefale å gjøre når man stagnerer i feks knebøy? Jeg har stoppet opp på 60 kg og vil gjerne videre. Nå er jeg der at jeg merker at jeg får vondt i knærne, en slags pulsering rundt knærne og at de “klikker” høylydt ved tyngre trening. Noe kjennes ikke riktig ut, men teknikken skal være brukbar er jeg blitt fortalt… Hmm, det er umulig for meg å vite hvordan teknikken din er uten å se deg gjøre det, men generelt når man stagnerer i en øvelse kan man endre repetisjonsantall og repetisjonssett, altså variere treningsbelastningen. Du kan også legge til/bytte til ulike varianter av øvelsen, f.eks frontbøy, 1&1/2 knebøy, styrkeløft variant (stanga lenger nede på ryggen og bredere beinstilling) og unilaterale øvelser som splittbøy og utfall. Gudd løkk 🙂

Jeg har PCOS syndrom. Veier 100 kilo nå, og ønsker å gå ned hvertfall 20 kanskje 30 kg. Er 175 cm høy. Tar ingen medisiner men har alltid hatt komplekser for magefettet!! Det forsvinner liksom aldri. Har begynt å trene to ganger i uken, men føler jeg ikke har kontroll på kostholdet. Noen tips eller tanker til hva jeg bør spise?? Hvor mange kalorier tror du jeg kan ligge på? Og hvor mye fett, proteiner, karbs?? Er hjemme med min sønn, ammer ikke og har ikke så veldig høyt aktivitetsnivå ellers….Gir snart opp!! 😦 Ikke gi opp! Istedet for å tenke på kalorier og energiprosentsammensetning synes jeg du skal tenke på å spise ren mat av høy kvalitet. Velg kjøttfileter fremfor fiskepinner og pølser, og fyll minst halve tallerkenen med grønnsaker. Vær ikke redd for å inkludere fett i kosten, men sørg for at det er av den rette typen (f.eks avocado, nøtter, smør, kokosfett, fiskeolje etc). Kutt ut produkter som gir mye energi uten å tilføre kroppen særlig mye næring sånn som f.eks brød, pasta og ris. Spis deg mett til hvert måltid slik at du slipper å småspise mellom måltidene, men prøv å lær deg forskjellen på å faktisk være sulten, og å bare ha lyst på noe å spise.

Ikke sett for høye mål, kostholdet ditt trenger ikke gå fra det det er nå til perfekt i løpet av en uke! Start gjerne med å innføre en bra frokost, når det har blitt en vane kan du endre på lunsjen, osv.

Du kan også søke hjelp fra en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg mer grundig. Jeg gjør det gjerne, så om du er interessert, ta kontakt på inger@shpdubai.com

Jeg har operert for 6 uker siden, men på grunn av komplikasjoner (opererte begge leggene samtidig) fikk jeg ikke lov til å løpe. Nå har håndballsesongen begynt og jeg kommer inn etter alle andre har spilt en stund. Noen gode styrke og løpeøvelser for å komme fort tilbake? Jeg (les:Ian) anbefaler deg å gjøre strakmark, tåhev, tibiales hev, lårcurl, splittbøy, hengende beinhev (for hoftebøyerne) og step up. Kick ass og lykke til med “comebacket” 🙂

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page